English Engelska flaggan

Stina Odlinder Haubo, Martin Olin m.fl

Tapeter genom tiderna: perspektiv från världsarvet Engelsberg bruk

Tapeter har genom århundraden och i olika skepnader varit en av våra viktigaste väggdekorationer. Som en första fristående del i en serie om världsarvet Engelsbergs bruk ger den här boken en förståelse för tapetens historia. Genom mängder av bilder ger de främsta experterna på ämnet en fördjupad bild av tapeten, både som hantverk och uttryck för olika inredningsideal.

Tapeter har genom århundraden och i olika skepnader varit en av våra viktigaste väggdekorationer. Attityderna till tapeter har skiftat genom tiderna, inte minst under de senaste årtiondena. Idag finns dock ett starkt och växande intresse för tapeter och det historiska bevarandet av byggnader. Denna bok, som är den första fristående delen i en serie om världsarvet Engelsbergs bruk, bidrar till ökad förståelse för tapetens historia. Genom det rika utbudet av illustrationer, såväl historiska som moderna, delar experter inom flertalet ämnen med sig av sina fördjupade kunskaper om tapeter, både som hantverk och som uttryck för olika dekorativa ideal.

Presskontakt:
Therese Melander

Redaktörer

Kurt Almqvist

Redaktör

Kurt Almqvist är vd för Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Svante Helmbaek Tirén är skribent, redaktör och curator inriktad på arkitektur- och dekorationshistoria.

Författare

Erika Åberg

Författare

Erika Åberg är byggnadsantikvarie, utbildad vid Högskolan på Gotland och Högskolan i Gävle.

Lars Sjöberg

Författare

Lars Sjöberg är konsthistoriker, tecknare, skulptör, grafiker, författare och museiman.

Maria Björkroth

Författare

Maria Björkroth är antikvarie vid Dalarnas museum i Falun med ett brett verksamhetsfält, från hantverks- och industrihistoria till folkloristik.

Martin Olin

Författare

Martin Olin är docent i konstvetenskap och forskningschef vid Nationalmuseum.

Mats Qwarfordt

Författare

Mats Qwarfordt är tapetmakare och driver familjeföretaget Handtryckta Tapeter på Lilla Knapersta på Långholmen i Stockholm.

Sara Lundström

Författare

Sara Lundström är formgivare, hantverkare och pedagog, och arbetar på Handtryckta Tapeter där hon bland annat ansvarar för restaurering av mönster från fragment av tapeter, bårder, golv och rullgardiner.

Stina Odlinder Haubo är fil.kand. i konstvetenskap, forskare och tidigare verksam som intendent vid Kungl. Husgerådskammaren och Nationalmuseum.

Ursula Sjöberg

Författare

Ursula Sjöberg är konsthistoriker och skrev sin doktorsavhandling om arkitekten C.C. Gjörwell.

Relaterade böcker

This site is registered on wpml.org as a development site.