English Engelska flaggan

Ny värd och ny säsong av Stolpe Stories

  • 22 maj, 2024
  • Författare: Therese-melander

I maj inleds den sjätte säsongen av Stolpe Stories – en bildnings- och bokpodd om konst, kultur, samhälle och historia. I den nya säsongen möter vi bland andra litteraturvetaren, författaren och litteraturkritikern Stina Otterberg Engdahl. Hon är aktuell som huvudredaktör för antologin Människan och läsandet: Aspekter på en livsavgörande aktivitet. I boken finns essäer om bland annat skriftspråkets uppkomst och dess relation till tänkandet; ryska författares ständiga utsatthet samt läsandets relation till verkligheten.

Vi möter även författaren och historikern Nils Johan Tjärnlund som talar om Sala silvergruva som lockar nya besökare i år när staden firar 400-årsjubileum. Dessutom talar Dick Harrison om historieforskningens föregångsman Leopold von Ranke och Svante Nordin berättar om författaren bakom Röde Orm, Frans G. Bengtsson. Missa inte heller Kerstin Brismar, en av de mest profilerade forskarna när det gäller livsstilssjukdomar och att leva länge, som talar om varför sömn är så viktigt.

Ny värd för sjätte säsongen är Patrik Hadenius, språkvetare, museiutredare och författare: 

– Det är en lyx att få läsa en bok, lära sig något nytt och sedan prata med författaren om det. Jag ser fram emot många roliga och lärorika samtal om allt från de första skriftspråken och satans ursprung till sömn och gruvritningar.

Patrik Hadenius, som startade Språktidningen och har varit förlagschef för Norstedts, arbetar nu med att få till stånd ett språkmuseum i Stockholm.

Stolpe Stories produceras av Bokförlaget Stolpe och är en podcast med fackboken i fokus. Genom podcasten tar vi oss an ämnen som konst, arkitektur, historia, ekonomi, politik och mycket annat. Nytt avsnitt varje fredag.

Relaterade nyheter

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.