Anna Cassel medskapare till Hilma af Klints verk – en konsthistorisk upptäckt
- 30 januari, 2023
- Författare: Simon-hohn
Konstnären Anna Cassel har lämnat ett förhållandevis blygsamt avtryck i konsthistorien – fram till idag. Den 15 februari kommer boken Anna Cassel: the Saga of the Rose där det blir tydligt att samarbetet mellan henne och Hilma af Klint var mycket djupare än vi tidigare känt till.
Anna Cassels (1860–1937) konst domineras av storslagna landskap och stadsmiljöer. Men hon var nära vän och samarbetade både andligt och konstnärligt med Hilma af Klint. Båda var medlemmar i den spiritualistiska gruppen De Fem, verksam 1897 till 1907.
Boken Anna Cassel: The Saga of the Rose, som kommer ut den 15 februari, introducerar Cassel för en bredare publik och det blir tydligt att samarbetet mellan henne och Hilma af Klint var mycket djupare än vi tidigare känt till.
Ny forskning som presenteras i bokens två essäer visar att Anna Cassel var medskapare till några av af Klints mest kända verk, bland annat den uppmärksammade serien Målningarna till templet.
– Hilma af Klint var inte ensam. I hennes anteckningsböcker är hon tydlig med att Anna Cassel hjälpte henne att skapa Målningarna till templet. Cassels bidrag till de här legendariska verken behöver utforskas mer, säger Daniel Birnbaum som ger en längre intervju i tidningen Kunstkritikk.
Anna Cassel: the Saga of the Rose kastar nytt ljus på Cassels konstnärskap och på hennes inflytande på den tidiga abstrakta konsten. Nästan ett sekel efter hennes bortgång samlas det stora antal ockulta och andliga målningar som hon producerade i bokform.
Läs mer om Anna Cassel: the Saga of the Rose.
Relaterade nyheter
Bokmässan 2024
Den 26–29 september är det äntligen dags för Bokmässan i Göteborg!
29 augusti, 2024Vernissage för Isak Gustaf Clason på Konstakademien
I helgen hölls vernissage för ”Isak Gustaf Clason: Resan mot en ny arkitektur” på Konstakademien.
23 maj, 2024Frans G. Bengtsson på van der Nootska Palatset
Den 22 maj arrangerade vi seminariet ”Frans G. Bengtsson – nya perspektiv på författaren till Röde Orm”.