English Engelska flaggan

Hedvig Martin

Anna Cassel: The Saga of the Rose

Konstnären Anna Cassel (1860-1937) har fram till nu lämnat ett förhållandevis blygsamt avtryck i konsthistorien. Men nästan ett sekel efter hennes död, börjar Anna Cassels betydelse för vad som är känt som Hilma af Klints verk träda i dagen.

Anna Cassels (1860-1937) konst domineras av storslagna landskap och stadsmiljöer med motiv från Jämtland, Västmanland och Stockholm. Men hon var nära vän med Hilma af Klint. De samarbetade andligt och konstnärligt och var medlemmar i den kristna spiritualistiska gruppen De Fem, verksamma 1896 till 1907.

Parallellt med arbetet i De Fem och efter att De Fem upplösts, fortsatte deras samarbete i en grupp som till slut utgjordes av tretton kvinnor. De arbetade gemensamt andligt och konkret med vad som är känt som Målningarna till templet. Nästan ett sekel efter hennes död, börjar Anna Cassels betydelse för vad som är känt som Hilma af Klints verk träda i dagen.

I två essäer presenteras Anna Cassel här för en bredare publik och det blir tydligt att samarbetet mellan Cassel och Hilma af Klint var mycket djupare än vi tidigare vetat om. Detta är också första gången Cassels andliga verk Rosens saga tillgängliggjorts i bokform.

"Boken om Anna Cassel bidrar till att spräcka modernismens omhuldade mytbildning om det ensamma geniet." Birgitta Rubin, Dagens Nyheter.

"Boken om Anna Cassel bidrar med en intressant pusselbit." Caroline Söderholm, Sydsvenskan.

"The Saga of the Rose är ett vackert praktverk, rikt illustrerad med bilder av Anna Cassel (1860-1973), många av dem är inte visade tidigare." Yvonne Gröning, Dala-Demokraten.

Presskontakt:
Therese Melander

Redaktörer

Daniel Birnbaum är chef för Acute Art i London. Han var chef för Moderna Museet i Stockholm 2010–2018.

Hedvig Martin

Redaktör

Hedvig Martin har en magisterexamen i historia och är doktorand i Western Esotericism på Center for History of Hermetic Philosophy and Related Currents (HHP) vid Universiteit van Amsterdam.

Kurt Almqvist

Redaktör

Kurt Almqvist är vd för Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Relaterade böcker

This site is registered on wpml.org as a development site.