English Engelska flaggan

Hilma af Klint

Hilma af Klint Catalogue Raisonné

Hilma af Klint har tagit konstvärlden med storm. Från att ha varit praktiskt taget okänd likställs hon nu med de största moderna målarna och hennes verk anses banbrytande. Hon har, nästan 80 år efter sin död, ritat om kartan för den tidiga abstrakta konsten, både i Sverige och internationellt.

De tre första volymerna, Spiritualistic Drawings 1895–1910, The Paintings for the Temple 1906–1915 och The Blue Books, kom ut 2020. I den första volymen presenteras de femton skissböcker som gjordes av konstnärsgruppen De Fem, i vilken af Klint ingick. Den här perioden utgör en viktig startpunkt för hennes abstrakta måleri och för det som senare skulle komma att leda fram till hennes viktigaste serie – Målningarna till templet. Den andra volymen innehåller dessa målningar, totalt 193 verk, inklusive de ikoniska De tio största.

I den tredje volymen presenteras de tio blå böcker som Hilma af Klint använde för att visa små kopior på Målningarna till templet för att på ett enkelt sätt kunna visa verken för människor när hon var på resande fot. Enligt af Klints egna anteckningar var dessa böcker inte menade att studeras förrän 20 år efter hennes död.

Den fjärde delen, Parsifal and the Atom 1916–1917, visar de två serierna Parcifal och Atomen. Parcifal-serien är inspirerad av legenden om King Arthur och har tolkats som en utforskning av inre sfärer, medan Atomen verkar vara en undersökning av universums andliga struktur.

Under 1910-talets sista år skapade Hilma af Klint ett flertal serier av små målningar där ett abstrakt formspråk utforskas med hjälp av linjal och passare. Dessa presenteras i Geometric Series and Other Works 1917–1920.

Vid 60 års ålder, år 1922, övergav Hilma af Klint helt sitt geometriska arbetssätt för det antroposofiskt inspirerade akvarellmåleriet. Verken från den här perioden presenteras i den sjätte volymen, Late Watercolours 1922–1941.

Den sjunde och sista delen visar ännu en sida av af Klints mångfacetterade konstnärskap. I Landscapes, Portraits and Miscellaneous Works 1886–1940 får vi lära känna den abstrakta pionjären som landskaps-, porträtt- och botanikmålare.

Kassetten går att beställa tillsammans med de sju volymerna eller separat.

"En catalogue raisonné över Hilma af Klints samtliga verk, drygt 1200 nummer, ger möjligheter till en visuell överblick som ett arkiv aldrig kan ge(...) Det är ett redskap som underlättar forskning och etablerar konstnärskapet på djupet – allt som allt en veritabel kulturgärning." Birgitta Rubin, Dagens Nyheter.

Redaktörer

Daniel Birnbaum är chef för Acute Art i London. Han var chef för Moderna Museet i Stockholm 2010–2018.

Kurt Almqvist

Redaktör

Relaterade böcker

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.