English Engelska flaggan

Kurt Almqvist

Hilma af Klint : Parsifal and the atom 1916-1917

I serierna Parcifal och Atomen uttolkade Hilma af Klint meddelanden hon tidigare hade mottagit. I Parcifal undersökte hon människans olika upplevelseplan genom en inre resa som övervinner alla dualiteter. I Atomen undersökte af Klint verklighetens andliga grund bortom de intryck sinnena ger oss.

De två serier som presenteras i denna volym visar Hilma af Klints första stora verk efter slutförandet av Målningarna till templet. När hon skapade Parcifal och Atomen hävdade hon fortfarande att hon styrdes av andliga ledare, men det verkar samtidigt som att hon upplevde en ny känsla av självständighet. Parcifal-serien är inspirerad av legenden om King Arthur och har tolkats som en utforskning av inre sfärer och människans olika upplevelseplan, medan Atomen verkar vara en undersökning av själva universums andliga struktur. Hilma af Klints förståelse av atomen är inspirerad av kristna idéer, samt teosofiska och antroposofiska föreställningar om att materien också innehåller slumrande ande.

Presskontakt:
Hedvig Andersson

Redaktörer

Daniel Birnbaum är chef för Acute Art i London. Han var chef för Moderna Museet i Stockholm 2010–2018.

Kurt Almqvist

Redaktör

Kurt Almqvist är vd för Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål samt ledamot i stiftelsen Hilma af Klints verk.

Relaterade böcker

This site is registered on wpml.org as a development site.