English Engelska flaggan

”Bidrar till att spräcka modernismens mytbildning om det ensamma geniet”

  • 17 april, 2023
  • Författare: Simon-hohn

I boken Anna Cassel: The Saga of the Rose presenteras ny forskning som visar att konstnären Anna Cassel var medskapare till Hilma af Klints mest kända verk. De nya rönen utmanar berättelsen om såväl den tidiga abstrakta konsten som den om det ensamma geniet och har fått stor uppmärksamhet i media.

Anna Cassel och Hilma af Klint var nära vänner och samarbetade konstnärligt.

I boken Anna Cassel: The Saga of the Rose presenterar doktoranden Hedvig Martin Ahlén ny forskning som visar att Anna Cassel var medskapare till några av af Klints mest kända verk, bland annat den uppmärksammade serien Målningarna till templet. Den nya forskning som nu presenteras kan komma att skriva om konsthistorien.

Förutom att ge Anna Cassel en plats som nyckelperson i den tidiga abstrakta konsten (i den mån hon blivit uppmärksammad tidigare har det varit för sitt landskapsmåleri) menar Birgitta Rubin i DN Kultur att boken har en viktig funktion i att utmana bilden om det ensamma geniet. Hon skriver:

”Boken om Anna Cassel bidrar till att spräcka modernismens omhuldade mytbildning om det ensamma geniet.” och fortsätter:

”Att erkänna att delar av hennes verk tillkommit genom ett kollektivt arbetssätt förtar inte Hilma af Klints storhet. Det tycker jag bara är ännu ett bevis för hur originell, modig och långt före sin tid hon var. Förutom att vara en abstrakt pionjär vid förra sekelskiftet och tidigt arbeta med koncept och serier, är hon nu också toppmodern och helt samtida i sitt både könsöverskridande och kollektiva skapande.”

Boken Anna Cassel: The Saga of the Rose kastar nytt ljus på Cassels konstnärskap och hennes relation till Hilma af Klint.

Även Kulturnytt, Sydsvenskan och Dala-Demokraten har publicerat recensioner av boken. I internationell press har bland annat Artforum, Kunstkritikk och Rainfolk’s Diaries uppmärksammat den.

Läs mer om Anna Cassel: The Saga of the Rose här, samt om den tidigare utgivna Hilma af Klint catalogue raisonné här.

Relaterade nyheter

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.