English Engelska flaggan

Publishingpriset 2022 till Naturaliesamlandet i historien

  • 10 november, 2022
  • Författare: Simon-hohn

Vi är glada och stolta att kunna berätta att Naturaliesamlandet i historien tog hem silver i fackbokskategorin när Publishingpriset 2022 delades ut.

När vinnarna i Publishingpriset 2022 korades på Berns i Stockholm den 9 november stod det klart att Naturaliesamlandet i historien tilldelats silver i fackbokskategorin.

Med utgångspunkt i den Timmska naturaliesamlingen på Engelsbergs bruk i Västmanland beskriver Naturaliesamlandet i historien samlandets idévärld under 1700- och 1800-talen, hur den utvecklats genom tiderna och hur den fortsätter att påverka oss än idag.

– På ytan kan samlandet verka som en stillsam och lite “insnöad” hobby. Men att studera naturens arter var ett sätt att närma sig skapelsens mysterium. Det fanns en djup existentiell laddning. Man kan nog säga att samlandet var minst lika viktigt som ett slags utforskande av människans plats i världen som det var för kunskap om enskilda arter och släkten, säger Svante Helmbaek Tirén som tillsammans med Clive Aslet skrivit boken.

Naturaliesamlandet i historien placerar den Timmska naturaliesamlingen i ett större sammanhang av samlande och naturvetenskaplig forskning, men också av andlighet och tro, under 1700- och 1800-talen.

Läs mer om Publishingpriset.

Form: Patric Leo. Bildredaktör: Beatrice Gullström. Översättning: Thomas Grundberg.

Relaterade nyheter

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.