English Engelska flaggan

Release för Anna Cassel – The Saga of the Rose under invigningen av Swedish Ecstasy

  • 17 februari, 2023
  • Författare: Simon-hohn

Den 15 februari invigdes utställningen Swedish Ecstasy på Bozar – Palais des Beaux-Arts i Bryssel. Där visas verk av Anna Cassel för första gången för en större publik. I samband med invigningen hade boken Anna Cassel – The Saga of the Rose release.

Utställningen Swedish Ecstasy arrangeras med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU och utforskar de andliga strömningar som påverkade många svenska konstnärer och författare från 1700-talet och fram till det förra sekelskiftet.

Här visas verk av bland andra Emanuel Swedenborg, August Strindberg, C.F. Hill, Ernst Josephson och Hilma af Klint. För första gången visas också konst av den svenska konstnären Anna Cassel (1860–1937) för en större publik.

Anna Cassel har hittills varit mest känd för sina landskaps- och stadsmotiv, men hon var nära vän och samarbetade med Hilma af Klint. Ny forskning visar att Cassel var medskapare till några av af Klints mest kända verk, bland annat den uppmärksammade serien Målningarna till templet.

Förlagets vd Marika Stolpe pratade om den nya boken om Anna Cassel.

I boken Anna Cassel – The Saga of the Rose presenteras denna sida av Anna Cassel för första gången för en bredare publik och hon placeras i ett sammanhang av andligt sökande konstnärer verksamma kring sekelskiftet 1900.

Boken hade release i samband med öppningen av utställningen där förlaget höll ett seminarium om det esoteriska Sverige. Briony Fer, Gary Lachman, Magnus Florin, Daniel Birnbaum, Hedvig Martin och Kurt Almqvist talade.

Även VR-verket Hilma af Klint – The Temple, som premiärvisades i London och Paris tidigare i år, visades.

Utställningen Swedish Ecstasy pågår till och med den 21 maj 2023.
Läs mer om Anna Cassel – The Saga of the Rose.

Relaterade nyheter

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.