10 nomineringar till Publishingpriset: se våra nominerade titlar här
- 1 september, 2022
- Författare: Simon-hohn
Vi är glada att kunna berätta att inte mindre än tio av våra titlar är nominerade till Publishingpriset 2022.
Den 1 september tillkännagavs nomineringarna till Publishingpriset 2022 och det stod klart att tio av våra titlar kommer att vara med och tävla på prisutdelningen den 9 november.
Folktro – en besjälad värld
Denna rikt illustrerade antologi tar sig an frågan om människans tendens att besjäla sin omvärld, från folktro och mytologi till religion. Huvudredaktörer är Kurt Almqvist och Lotta Gröning. Läs mer om Folktro — en besjälad värld.
Nation, stat och imperium – tillhörighet i en globaliserad värld
Hur uppstår en nation? Hur skapas enighet i ett imperium med en mångfald av folk? Med det kalla krigets slut och globaliseringens segertåg trodde många att nationalism hörde till historien. Men det visade sig vara tvärtom. Idag ser vi hur nationalismen sprids över världen. Essäerna i denna antologi behandlar hur olika former av identitet är knutna till olika samhällsbildningar. Huvudredaktör är Kurt Almqvist. Läs mer om Nation, stat och imperium.
Geopolitikens återkomst – striden om framtidens historia
Det var inte länge sedan idén om att vi nått historiens slut vann kraft och spridning: tanken att människans sociokulturella evolution nått fram till en punkt där den knappast kunde nå längre. Ett kvartssekel senare verkar denna optimism ha försvunnit. I stället bevittnar vi nu geopolitikens återkomst. Ett tjugotal experter utforskar i denna antologi hur vi hamnade där vi är idag men också vart vi kan tänkas vara på väg. Huvudredaktörer är Kurt Almqvist och Alexander Linklater. Läs mer om Geopolitikens återkomst.
Folktrons väsen
Folkloristen Tora Wall berättar i detta bildrika praktverk om den nordiska folktrons många väsen. Vi får bland annat möta lockande skogsrån med ihåliga ryggar, irrande lyktgubbar, svarta hundar från Bohuslän, asagudar, maror, spöksvin, lindormar och gastar. Bered dig på magisk läsning med anor från bondesamhällets folktro samt vikinga- och medeltidens föreställningsvärldar. Läs mer om Folktrons väsen.
Traditioner och högtider: encyklopedisk kalender
Varför firar vi valborg, trettonhelgen och fettisdagen? Hur uppkom traditionerna kring jul, nyår och midsommar? Varför ska man luras den första april? Och vad säger bortglömda högtider som Olofsdagen och Mickelmäss om livet förr? I denna underhållande och folkbildande bok berättar folkloristen Tora Wall om de svenska traditionerna och högtiderna – de anrika, de relativt nya och de vi nästan glömt bort. Läs mer om Traditioner och högtider.
The Art and Craft of Garden Making
Landskapsarkitekten Thomas H. Mawsons klassiska bok om trädgårdskonst kom ut första gången år 1900. Sedan dess har den tryckts i många utgåvor. Den femte från 1926 anses vara den vackraste. För att låta fler ta del av verket finns den nu som faksimil med ett nyskrivet förord av Clive Aslet. Läs mer om The Art and Craft of Garden Making.
Hilma af Klint – Geometric Series and Other Works 1917–1920
Sedan 2020 har förlaget arbetat med en catalogue raisonné i sju delar över Hilma af Klints konstnärskap. Den femte delen, Geometric Series and Other Works 1917–1920, innehåller de serier målningar där Hilma af Klint utforskade ett abstrakt formspråk med hjälp av linjal och passare. Läs mer om Hilma af Klint catalogue raisonné.
Naturaliesamlandet i historien
Insekter, fjärilar, mineraler och växter – vad kan naturaliesamlandet under 1800-talet berätta om livet, människorna och vetenskapen under den här tiden? Och kan de bevarade samlingarna ge ett nytt perspektiv på den tid vi lever i idag? Naturaliesamlandet i historien tecknar en fascinerande bild av hur samlandets idévärld utvecklats och hur den fortsätter att påverka oss än idag. Författare: Clive Aslet och Svante Helmbaek Tirén. Läs mer om Naturaliesamlandet i historien.
The Layman’s Guide to Classical Architecture
Slott, katedraler, kolonner och kapitäl – vad är det som tilltalar och fascinerar oss med den klassiska arkitekturen. Är det skalan, de gedigna materialen eller spåren av den mänskliga handen? Quinlan Terry är en av vår tids mest uppmärksammade arkitekter inom den klassiska traditionen och har ritat, kyrkor, villor och universitetsbyggnader. Här samlas hans kunskap i en komplett guide till den klassiska byggnadskonstens grunder. Läs mer om The Layman’s Guide to Classical Architecture.
Axel Törneman och modernismen
Med Törneman som portalfigur kartlägger denna antologi de tidiga konst- och idéströmningar som idag samlas under begreppet modernism. I hans måleri finns viktiga nycklar till förståelsen för modernismens utveckling i Sverige och Europa. Här får Törnemans liv och verk fläta samman modernismens mångbottnade rötter. Huvudredaktörer är Kurt Almqvist och Svante Helmbaek Tirén. Läs mer om Axel Törneman och modernismen.
Läs mer om Publishingpriset och de nominerade bidragen här.
Relaterade nyheter
Vernissage för Isak Gustaf Clason på Konstakademien
I helgen hölls vernissage för ”Isak Gustaf Clason: Resan mot en ny arkitektur” på Konstakademien.
23 maj, 2024Frans G. Bengtsson på van der Nootska Palatset
Den 22 maj arrangerade vi seminariet ”Frans G. Bengtsson – nya perspektiv på författaren till Röde Orm”.
22 maj, 2024Ny värd och ny säsong av Stolpe Stories
I maj inleds den sjätte säsongen av Stolpe Stories – en bildnings- och bokpodd om konst, kultur, samhälle och historia.