English Engelska flaggan

Kurt Almqvist, Daniel Birnbaum m.fl

Hilma af Klint : konsten att se det osynliga

I den mest uttömmande boken om Hilma af Klint som hittills getts ut, skriver 20 specialister inom modern konst, konsthistoria, idéhistoria och religionshistoria utifrån sin unika utgångspunkt och ger sin syn på af Klints konstnärskap. Här finns också inslag från Hilma af Klints personliga anteckningar och efterforskningar.

Boken baseras på det seminarium som hölls i samband med den häpnadsväckande framgångsrika utställningen Hilma af Klint A Pioneer of Abstraction på Moderna Museet i Stockholm 2013. Detta är en nyutgåva som innehåller ett nyskrivet bidrag av Kurt Almqvist, Hilma af Klints hemliga lära, budskap och livsåskådning, utifrån tidigare ej nyttjat källmaterial. Det bearbetar en del av historien som tidigare inte behandlats närmare: bakgrunden till Hilma af Klints lära och livsåskådning, samt utvecklingen efter hennes död 1944 och fram till bildandet av Stiftelsen Hilma af Klints verk 1972, och om den ende arvtagaren till Hilma af Klints verk, dess skapare och ende donator, antroposofen Viceamiral Erik af Klint (1901-1981). Boken har ett efterord av Daniel Birnbaum. 

Presskontakt:
Hedvig Andersson

Författare

Briony Fer

Författare

Briony Fer är professor i konsthistoria vid University College London och fellow i British Academy. Hon har skrivit utförligt om modern och samtida konst.

Daniel Birnbaum

Författare

Daniel Birnbaum är chef för Acute Art i London. Han var chef för Moderna Museet i Stockholm 2010–2018.

Gary Lachman

Författare

Gary Lachman är adjungerad professor i transformativa studier vid California Institute of Integral Studies.

Gertrud Sandqvist är professor i konstens teori- och idéhistoria vid Konsthögskolan i Malmö och Lunds universitet. Mellan 1995 och 2007 och sedan 2011 är hon också rektor för Konsthögskolan i Malmö.

Helmut Zander

Författare

Helmut Zander är sedan 2011 professor i religionsstudier vid Katolska teologiska fakulteten, Université de Fribourg.

Kurt Almqvist

Författare

Kurt Almqvist är vd för Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål samt ledamot i stiftelsen Hilma af Klints verk.

Marco Pasi

Författare

Marco Pasi är chef för Center for the History of Hermetic Philosophy and Related Currents vid Universiteit van Amsterdam.

Stephen Kern

Författare

Stephen Kern undervisar vid Ohio State University. Hans forskning rör psykoanalys, fenomenologi, kropp och sexualitet, tid och rum, kärlek, kausalitet, mord, berättande, sekularisering och internet.

Tessel M. Baudin

Författare

Tessel M. Baudin

Författare

Dr Tessel M. Bauduin är lektor i konsthistoria vid Open Universiteit i Nederländerna och författare till monografin Surrealism and the Occult. Hon har skrivit om modern konst, internationell surrealism och surrealism i Nederländerna, om ockultism och automatism och om Hilma af Klint.

Wouter J. Hanegraaff är Professor of History of Hermetic Philosophy and Related Currents vid Universiteit van Amsterdam och ledamot i Kungliga nederländska konst- och vetenskapsakademin.

Relaterade böcker

This site is registered on wpml.org as a development site.